All Quiz's/MCQ/Bits Uploaded on this Blog
9
8
7
5
6
4
3
2
1

Advertisements

6/18/2013

APPSC JL Notification: Commerce 2011 Solved Previous Paper

Appsc junior lecturers commerce key paper 2011
This is the key paper of appsc junior lecturers commerce held on 3-12-2011 evening. 


1.World Trade Organisation came into existence on

Ans :  1-1-1995

2. The form of departmentation often used in the sales function is

Ans: By Territory

3. which of the following statements reflects the relation between line and staff ?

Ans : Line is operational, staff is advisory

4. The tendency to disperse decision making authority in an organised structure is called

Ans:  Decentralisation

5. A firm producing that output at which the marginal cost curve intersects with the marginal revenue curve from down, is known as

Ans: Equilibrium firm

6.What is the main purpose of Internal ommunication ?

Ans: Information

7. IDPL unit prepares key formulations of drugs. Hundreds of drug firms are established which take key formulations from IDPL. The IDPL comes under

Ans: Genetic Industry

8. Integration and synchronisation of group efforts in the organisation to achieve organisational goals is called

Ans: Co-ordination 

9. which one is the main purpose of Management Information System?

Ans: Assess and distribute information

10. Organisational technique of control cane be differentiated into

Ans: Feedback and feed forward


11. How are committees useful as a technique of co-ordination ?

Ans: All of these

12. One of the following was not an objective of Industrial Policy 1991

Ans: To attain self reliance through import substitution

13.  Vertical integration is resorted in case

Ans: Financial optima is smaller than managerial optima

14. The job of controlling is carried out by

Ans: All managerial staff

15. Curiosity, manipulation, power, security and status are examples of

Ans: Secondary motives
16. One of the factors below does not determine the size of the unit:

Ans: Level of satisfaction among workers

17. One of the following is not a force which determines the optimum size of the unit :

Ans: Profitability forces

18. The inner state activating and channelling behaviour towards goals is called

Ans:  Motive

19. Expectancy theory of motivation was brought out by

Ans:  Vroom

20. McClellans's Needs theory explains needs for _____________, affiliation and power.

Ans: Achievement

21. Herzberg's theory consists of __________ and motivational factors.

Ans: Hygiene

22. Theories of leadership include, Trait, Behavioural and

Ans : Situational

23. Likert's four systems of leadership re Exploitative and benevolent Authoritative, Consultative, and

Ans Democratic

24. Situational leadership theory focuses on

Ans: Followers

25. "Ubiquities" and 'Antiquities' are the terms used in the location theory propounded by

Ans: Alfred Weber

26. The concept of "Growth Centres" has been recommended by the

Ans: Sivaraman Committee

27. In group meetings, there will be two phases of inertia, then ______ periods followed by a flurry of activities.

Ans: Transition

28. Coordination an execution of task will be better in

Ans: Small group

29. Most common group decision making technique used is

Ans: Brainstorming

30. The formula for measuring net labour turnover is

Ans: NLT = Total replacements / Average workforce * 100

31. Industrial Disputes Act envisages compulsory adjudication of industrial disputes when

Ans: Government decides by way of reference

32. Among the several methods of settlement of disputes, the best one is

Ans: Collective bargaining

33. The workers participation rate indicates the percentage of

Ans: Total main workers plus marginal workers in the total population

34. India adopted the code of 'discipline' in the year

Ans: 1958

35. The Systems approach to industrial relations was given by

Ans: Dunlop

36. Outsourcing of business operations by MNCs has led to

Ans: Loss in the bargaining strength of labour

37. NEGP refers to

Ans: National Employment Guarantee Programme

38.Who publishes the 'Rural Labour Enquiry Reports' ?

Ans: Labour Bureau, Ministry of Labour

39. One of the statements given below is true. Pick it up.

Ans: Workers participation in management is possible in unorganized labour

40. EAS refers to

Ans: Employment Assurance Scheme

41. Government of India implemented two schemes to remove the unemployment of youth. They are

Ans : TRYSEM and PMRY

42. One of the following does not come under unorganized labour:

Ans: Handicraft workers

43. Industrial relations is used to describe the nature of relationship between

Ans: Government and industry  { Actual answer is Employers, Employees, Government }

44. Labour - Management relations is the Constitutional guarantee in one of the following countries. Which one is it ?

Ans: Japan

45. Collective bargaining is

Ans: A peace treaty between two parties in continual conflicts

46. The bargaining between all the trade unions of workers in the same inustry through their federal organisations and the employers federation is

Ans : Multiple employer bargaining

47. Demand for labour is dependent on one of the following :

Ans: Demand for products made by labour

48. The three-man tripartite committee set up in 1954 is

Ans: Steering Committee on Wages

49. NCL refers to

Ans: National Commission on Labour { Refer Question number 81}

50. ILC refers to

Ans: Indian Labour Conference

51. The main objective of labour legislation is to

Ans :  All of these

52. Social security legislation acts include

Ans: Employees State Insurance Act, Employees Provident Fund Act, Payment of Gratuity Act

53. One of the statements given below is incorrect. Pick it up.

Ans: ESI Act is not applicable to private sector employees

54. The other name for unfair labour practice is

Ans: Unfair Labour Victimisation

55. Which of the following is not a measure of efficiency ?

Ans: Capital Employed

56. A group of firms, carrying on similar types of activity is called

Ans: Industry

57. Which of the following is an example for industry's goods ?

Ans: Rice

58. SAIL was established in 1973 as a

Ans: Multi Unit Enterprise

59. A firm, in which existing condition of technique and organising ability, has the lowest average cost of production per unit is called

Ans: Optimum sized firm

60. A small change in sales results in disproportionate change in EBIT, other things being equal, is called

Ans: Operating leverage

61. Clientele effect is relatively more associated with

Ans: Dividend decision

62. Which one of the following is not a motie for holding cash ?

Ans : Profit motive

63. _______ model is an approach that provides for cost-efficient cash balances.

Ans: Baumol model

64. 'Factoring' as a financial service is associated with

Ans: Account Receivable

65. In a JIT environment, the flow of goods is controlled by

Ans: Pull approach

66. A firm in which lower level of current assets is supporting a given level of output is pursuing

Ans: Aggressive working capital policy

67. A policy that involves matching of assets and liability maturity is called

Ans: Hedging policy

68. The ratio that measures the ability of the firm to make committed payments is called

Ans: Debt service coverage ratio

69. Break-even point and margin of safety can be determined by using

Ans: P/V ratio

70. HMT Ltd. is an example of a/an

Ans: Industry

71. One of the following is not a measure of size. Identify.

Ans: Profit

72. Which of the following has government ownership, control and participation in business decisions as an essential feature?

Ans: Public sector organization

73.The concept of joint sector was introduced by Govt. of India on the recommendations of

Ans : Dutt Committee

74. Indian Railways is an example for

Ans: Departmental Undertaking

75. A company in which not less than 51 percent of paid-up share capital is held by the Central Government or State Government or partly by the Central Government and partly by one or more State Governments is a

Ans: Government Company

76. The process of withdrawing one's stake either in full or part by the government is called

Ans: Disinvestment

77. Changes in technology illustrate

Ans: Cyclical changes or Seasonal changes

78. Internal dis-economies of scale happen

Ans: When an increase in the scale of production leads to a higher cost per unit

79. The disguised unemployment refers to

Ans: more persons employed for a job which a few can accomplish

80. The credit for forming the first industrial union in 1918 goes to

Ans: B.P. Wadia

81. Prime benefit accruing to the employes are usually

Ans: Fringe benefits

82. The report of the first National Commission on Labour was submitted in

Ans: 1969

83. During the recent Period nearly 50 percent of GDP is being contributed by

Ans: Services factor

84.The pace of employment growth in the manufacturing sector during the post-reform period has

Ans: increased from 2.06% to 3.0%

85. There is a consistent decline in the mode of employment in

Ans: Regular employment

86. The ratio that indicates what proportion of Earning Per Share has been used for paying dividend is called

Ans: Payout ratio

87. Return of Investment (ROI) is a

Ans: Performance criterion

88. The Liquidity Ratio is satisfactory when it is

Ans:  1 : 1

89. 'Core Working Capital' is more or less of a

Ans: Fixed nature

90. Yield on share is equal to

Ans: DPS/Market price of share * 100

91. The earning power of the company depends upon

Ans: Net profit to capital turnover ratio

92. Cash flow in capital budgeting decision means

Ans: PAT + Depreciation

93. One of the following is not a source of funds. Which is that?

Ans. Decrease in deferred payment liabilities

94. In capital budgeting decisions, the time value of money is considered in case of

Ans: NPV

95. Cost of capital serves as __________ rate for capital investment.

Ans: Cut-off

96. According to traditional approach the cost of capital is affected by

Ans: Debt equity mix

97. Substitution of home-made leverage into corporate leverage is highlighted in capital structure theory of

Ans: Modigliani and Miller

98. Trading on equity implies a  ______ debt equity ratio.

Ans: High

99. The Capital Asset Pricing Model (CAPM) was developed by

Ans: William Sharpe

100. Depreciation is included in costs in case of

Ans: Average rate of return

101. Operating profit meas

Ans: Profit before interest and tax

102. Bird-in-hand theory of dividend ws advocated by

Ans: Gorden and Lintner

103. The financial transaction wherein an investor purchases a security only for the dividend and sells it after receiving the same is called

Ans: Dividend stripping

104. Projects which compete with each other in capital investment decisions are called

Ans: Mutually exclusive projects

105. Which one of the following is not a capital budgeting decision ?

Ans: Investment in current assets

106. The cost of depreciation generation funds is equal to

Ans: Cost of retained earnings

107. The interest rate that equates the present value of the expected future cash flows to the initial cost outlay is

Ans: IRR

108.The most important variable while calculating the cost of debt is

Ans: Tax rate

109. Which one of the following will take place when a fair return is not realized as
capitalization?

Ans: Over capitalization

110. The ratio that indicates a firm's commitment to meet short-term liabilities is
called

Ans: Current ratio

111. Sales value variance is the difference between

Ans: Budgeted sales and Actual sales

112. When margin of safety is 20 percent and P/V ratio is 60 percent, the profit will be

Ans: 12 percent

113. The difference between fixed and variable cost has a special significance in the
preparation of

Ans: Flexible budget

114. The time normally taken in replenishing inventory after the order has been placed is

Ans: Lead time

115. Market risk is measured by

Ans: Beta co-efficient

116. The concept of representative firm was introduced by

Ans: Alfred Marshall

117. The deductive theory of industrial location was propounded by

Ans: Alfred Weber

118. sargent Florence has popularised one of the following factors:

Ans: Coefficient of localisation

119. Which one of the factors is not a significantly influencing factor for industrial
location?

Ans: Financial facilities

120. The two working groups set up to study the problem of industrial backwardness are

Ans: B.D. Pandey and N.N. wanchoo Committee

121. Two factor theory of motivation was developed by

Ans: Frederick Herzberg

122. Inner circles and outcircle concepts were used which defining a Large Industiral
House by a committee known as

Ans: R.K. Hazari Committee

123. One of the following is not a multiplant unit. Pick it up.

Ans: Andhra Pradesh Dairy Development Corporation Ltd.

124. The grid approach to organisation development was developed by

Ans: Blake and Mouton

125. Location of a plant is influenced by one of the following. Pick it up.

Ans: Infrastructural facilities

126. An informal alliance among individuals or groups that is designed to achieve some
common objective is called

Ans: Coalition

127. The goals that are established by top management and reflect their intentions of
what the organisation is to accomplish are called

Ans: Strategic goals

128. A plan that is used to operationalise another plan is known as

Ans: Action plan

129. One of the following is not a public sector multiplant unit. Pick it up.

ans: Singareni Collieries Ltd.

130. Job enrichment was developed by

Ans: Frederick Herzberg

131. ______ aproach deals with both the work system and the workers' individual
preferences

Ans: Job characteristics

132. A 'congregation' or body of persons assembled at a particular time and place for
economic purpose is known as a/an

Ans: Firm

133. One of the following is not associated with span of management. Who is he?

Ans: Merton Miller

134. A conglomerate is an organisation composed of a number of

Ans: Unrelated businesses

135. Hospitals and universities are examples of

Ans: Professional bureaucracies

136. The human relations approach to theory of motivation was developed by

Ans: Maslow

137. One of the following is known as the Economic Constitution of India. Pick it up.

Ans: Industrial Policy Resolution, 1956

138. Integrating a National Economy into a World Economy is known as

Ans: Globalization

139. When a group member attains benefit from the group without doing an appropriate
share of the work it is called

Ans: Free riding

140. Which one is not the principal upward communication channel?

Ans: Ombudsman

141. Personal role conflict occurs when

Ans: The requirements of the job are in conflict with the workers' values, attitudes, and
needs

142. A leadership behaviour centered on the concern for subordinate feelings and respect
for their ideas is known as

Ans: employee-centered leader behaviour

143. What is the relation between effectiveness and effiy as far as planning is
concerned?

Ans: Effectiveness follows efficiency

144. Chronological sequences of required actions are

Ans: Procedures

145. One of the following is not a commonly stated problem of the small scale sector:

ans: Income Tax


No comments:

Followers